Bestuursverslag
Bestuursverslag
BESTUURSVERSLAG

BESTUURSVERSLAG

Werken aan een schone en veilige leefomgeving doen we samen! Het creëren van een veilige werkomgeving voor onze medewerkers staat hierbij hoog in het vaandel. Het afgelopen jaar zijn mooie stappen gezet op de weg van de transitie naar een circulaire economie in 2050. In dit bestuursverslag kijken we terug op het jaar 2022 en blikken we vooruit. Nadat we hebben stilgestaan bij de medezeggenschap en na het bericht van de Raad van Commissarissen sluiten we dit bestuursverslag af met een financiële paragraaf.
AFVALBELEID
AFVALBELEID
Het realiseren van de VANG-doelstellingen is een belangrijke rode draad in de samenwerking tussen Cyclus en haar opdrachtgevers. VANG (Van Afval Naar Grondstof) is één van de manieren om duurzaamheid te realiseren en de omslag te maken naar een circulaire economie. De landelijke VANG-doelstelling van 2020 was een afvalscheidingspercentage van 75% met maximaal 100 kilo fijn huishoudelijk restafval per inwoner per jaar. Deze 100 kilo zou verder af moeten nemen naar maximaal 30 kilo per inwoner per jaar in 2025. Tot en met 2025 richt het uitvoeringsprogramma zich vooral op twee belangrijke aspecten:
- Het nog beter scheiden van huishoudelijk restafval.
- Het verbeteren van de kwaliteit van de afvalstromen.
Samen met de gemeenten investeert Cyclus in het structureel verlagen van de hoeveelheid restafval en het verhogen van de inzameling van waardevolle grondstoffen.
In 2022 bedroeg de gemiddelde hoeveelheid huishoudelijk restafval per inwoner in de Cyclusregio 143 kilo (2021: 152 kilo) en het scheidingspercentage 68% (2021: 69%). Deze én een groot aantal gemeentespecifieke cijfers en ontwikkelingen presenteerde Cyclus aan haar gemeenten in de jaarlijkse factsheets. Deze factsheets vormen een mooi vertrekpunt om volgende stappen te nemen om de VANG-doelstellingen en een circulaire economie te realiseren.
ACTIES EN RESULTATEN GEMEENTEN IN 2022
Cyclus kijkt terug op een prettige en succesvolle regionale samenwerking met haar gemeenten in 2022. Samen met de gemeenten is verder nagedacht over maatwerktrajecten. Daarnaast heeft Cyclus gewerkt aan het verbeteren en uitbreiden van de dienstverlening bij de opdrachtgevers. Een aantal voorbeelden:
VERWERKING / GRONDSTOFFEN
Voor bijna alle grondstoffen geldt dat de verwerking minder opbrengt en/of meer gaat kosten. Enerzijds komt dit door de stijgende energieprijzen. Maar vooral de toenemende vervuiling van de grondstoffen drijft de kosten voor een goede verwerking op. Daarnaast beïnvloedt de vervuiling de kwaliteit van de gerecyclede grondstoffen sterk. Verwerkers stellen in dit verband steeds hogere kwaliteitseisen aan de grondstoffen. Dit zien we bijvoorbeeld bij OPK en PMD. Daarnaast accepteren bepaalde landen buiten Europa (zoals China) geen grondstoffen meer vanuit Europa. Het gaat hierbij vooral om plastic bedrijfsafval. Volgens de betreffende landen is het afval van westerse bedrijven vaak slecht gesorteerd en bevat het afval soms gevaarlijke stoffen. Deze ontwikkeling zorgt voor schommelingen in vraag en aanbod en daarmee ook op het gebied van de kosten.
De circulaire economie is sterk in opmars. Steeds meer klein- en middenbedrijven richten zich op het hergebruik van grondstoffen om te voorkomen dat deze onnodig gerecycled of sterker nog verbrand worden. Dit is echter nog niet altijd financieel rendabel, wat zorgt voor plotselinge schommelingen in vraag en aanbod en daarmee ook in de verwerkingskosten. De verwachting is dat deze ontwikkeling de komende jaren verder doorzet.
In 2022 heeft Cyclus de verwerking van vijf grondstofstromen aanbesteed. Van 2019 tot medio 2022 waren deze grondstofstromen nog bij één partij ondergebracht. In 2022 zijn deze vijf grondstofstromen ondergebracht bij vier verschillende marktpartijen. Een aantal grondstoffen is ondergebracht bij de coöperatieve inkooporganisatie Midwaste. Midwaste is een samenwerkingsverband van veertien regionale afval- en reinigingsbedrijven. De intensivering van de samenwerking met Midwaste en de samenwerking met nieuwe marktpartijen heeft in 2022 de nodige inspanning vanuit Cyclus gevraagd. Het lidmaatschap van Midwaste wordt positief ervaren. Zo is het hele logistieke en financiële proces rondom de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) van matrassen door Midwaste uitstekend ingericht.
Cyclus blijft continu met de gemeenten in gesprek om te kijken wat samen ondernomen kan worden om de kwaliteit van de grondstoffen te verhogen. Zo zijn er in 2022 kwaliteitscontroles tijdens de huis-aan-huis-inzameling uitgevoerd en is Cyclus gestart met het product ‘Grondstofvangers’. Dit product heeft als doel de kwaliteit van de grondstoffen PMD, GFT+E en OPK te vergroten. Door de kwaliteit van deze grondstoffen veelvuldig te meten, deze metingen goed vast te leggen en vervolgens te analyseren, kan Cyclus haar gemeenten goed adviseren over de in te zetten interventies.
SAMEN SCHAKELEN NAAR CIRCULAIR
In 2021 zijn de eerste verkennende stappen gezet richting een circulaire economie. Toen lag de focus op het vergroten van de kennis, zowel bij gemeenten als de interne organisatie. Dit had als doel om meer draagvlak te creëren voor circulaire initiatieven. In 2022 zijn veel circulaire initiatieven in de praktijk getoetst en namen de gemeenten ook steeds meer circulaire producten af. In onderstaande alinea wordt een aantal van deze producten toegelicht.
In 2022 is een businesscase opgesteld voor een demontagebedrijf. Bij een demontagebedrijf ligt de focus op het verminderen van afval door het winnen van waardevolle grondstoffen uit het huishoudelijk grofvuil die anders verloren zouden gaan. Zo worden uit een bank waardevolle grondstoffen als stof, foam, hout en metaal gehaald. Daarnaast ligt de focus op het sociale domein en op duurzaamheid. Voor dit project zijn een aantal pilots opgezet in diverse gemeenten. Cyclus hoopt in 2023 het demontagebedrijf officieel op te richten.
Aan het einde van de zomerperiode is Cyclus gestart met een pilot waarbij opblaasartikelen apart worden ingezameld op de milieustraten in zes gemeenten. Voorheen belandde deze artikelen bij het restafval. De opblaasartikelen zijn gemaakt van PVC en zijn daarom goed te recyclen tot bijvoorbeeld een tuinslang, slippers en schoenzolen. In totaal is er 3.600 kilo aan opblaasartikelen ingezameld. De pilot krijgt in 2023 een vervolg.
Namens een aantal gemeenten heeft Cyclus in 2022 een circulaire ambachtsnetwerk opgezet. Daar worden circulaire initiatieven verder uitgewerkt. Enkele initiatieven hebben in 2022 al plaatsgevonden. Denk hierbij aan het ontwikkelen van circulaire ambachtscentra. De samenwerking bestaat uit onder andere milieustraten, kringloopwinkels, repair cafés, scholen, ondernemers van onder andere de maakindustrie en het sociaal domein. In 2023 worden de netwerken en initiatieven verder uitgewerkt.
Om kennis en ontwikkelingen te blijven delen, zijn vier themadagen georganiseerd voor beleidsmedewerkers van gemeenten. Ook is een platform opgezet waar afval- en reinigingsbedrijven uit Nederland samenkomen om kennis en ervaringen uit te wisselen.
In 2021 is de NVRD gestart met een traineeship gericht op het verjongen van de afval- en reinigingsbranche. Net afgestudeerden gaan in twee jaar tijd bij drie verschillende organisaties aan de slag om mooie stappen te zetten naar een circulaire economie. In 2022 is de eerste trainee bij Cyclus gestart met de opdracht om onder andere de textielketen in kaart te brengen. In 2023 verwelkomt Cyclus een nieuwe trainee.
Niet alleen extern maar ook bij Cyclus intern wordt aandacht besteed aan de circulaire economie. Zo is gestart met een circulaire werkgroep en zijn er in 2022 verschillende mooie initiatieven bedacht die in 2023 uitgevoerd gaan worden. Denk hierbij aan het wassen van werkhandschoenen voor de uitvoering, de inzameling van GFT+E, de inzameling van statiegeldflesjes en -blikjes voor het goede doel en het verduurzamen van het bedrijfsrestaurant.
‘Het afval werd gedemonteerd en de waardevolle grondstoffen die hierbij zijn vrijgekomen, zijn apart gesorteerd en gerecycled.’